КОВАЛЬСТВО

Пам’ятаєте, про що казкова змія просила коваля?

— Ковалю, ковалю! Скуй мені такий тоненький голосок, як у Телесикової матері!

До ковалів здавна ставились з великою повагою і водно­час з упередженістю. їх вважали чарівниками, що володіють мистецтвом перетворення металу на будь-які предмети. Коваль міг порозумітися з усіма, навіть нечиста сила просила в нього допомоги.

В Україні ковальський промисел існував аж до середини XX століття. Кузня була розташована, як правило, на околи­ці села. Це була будівля, у якій було горно, закріплене на ко­лоді ковадло, точило та корито з водою для гартування й охо­лодження виробів.

Традиційний інструмент коваля такий: великі молоти, малі молотки, кліщі, обценьки. Пізніше з’явилися пили-ножівки, ключі для нарізання різьби, ножиці для металу.

Процес кування відбувався так. Коваль розігрівав до черво­ного кольору шматок металу в горні, де горіло деревне вугілля (горіння посилювалося роздмухуванням полум’я за допомогою міхів). Далі він брав кліщами залізо, клав його на ковадло та бив по ньому молотом, надаючи потрібної форми. Часто кова­леві допомагав помічник. Зазвичай це був підліток, який вико­нував обов’язки молотобійця. Викувавши річ, її кидали в ко­рито з водою для загартування.

Ковалі виготовляли зброю та різноманітні речі господарсько­го призначення: сокири, ножі, молотки, лопати, цвяхи, замки, клямки, залізні ворота й огорожі.

Українські ковалі вміли плавити мідь та інші благородні метали, володіли майстерністю зварювання металів.

(205 сл.)    (Із журналу)