процедур, процесів, ресурсів, що забезпечують здійснення загального управління якісті продукції.
Службовці — працівники, які здійснюють підготовку та оформлення управлінської документації, облік і контроль, господарське обслуговування, тобто виконують суто технічну роботу (діловоди, обліковці, архіваріуси, креслярі, стенографісти, офіс-леді тощо).
Собівартість продукції— грошова форма поточних витрат підприємства на виробництво та збут товарів, робіт, послуг.
Соціальна діяльність — підготовка і підвищення кваліфікації персоналу, створення належних умов праці та відпочинку, забезпечення соціального захисту працівників.
Соціальна інфраструктура- сукупність підрозділів підпр- в, що забезпечують задоволення соціально- побутових і культурних потреб його працівників.
Соціальний ефект звичайно зводиться до збільшення нових робочих місць і рівня зайнятості працездатного населення; поліпшення умов праці, побуту та відпочинку; формування екологічно безпечного навколишнього середовища тощо.
Спеціалізація — підвищення однорідності виробництва через свідоме обмеження номенклатури продукції і різноманітності операцій одночасне виконання окремих операцій та процесів, що досягається їх суміщенням у часі.
Спеціалісти — працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та інші роботи, зокрема інженери, економісти, нормувальники, юрисконсульти, соціологи, менеджери з різних видів діяльності.
Спеціалісти вищої кваліфікації —працівники з вищою освітою і значним практичним досвідом.
Спеціалісти найвищої кваліфікації— працівники, які мають наукові ступені та вчені звання.
Спеціалісти середньої кваліфікації— працівники із середньою освітою і певним практичним досвідом.
Спеціалісти-практики — працівники, які обіймають певні посади (інженерні, економічні), але не мають спеціальної освіти.
Спеціальність — різновид трудової діяльності в межах професії.
Спільне підприємство — підприємство, створене на основі об’єднання майна двох або більше країн, які мають права юридичної особи.
Стандартизація — діяльність із встановлення норм, правил і характеристик (вимог) з метою забезпечення якості продукції (послуг).
Стандартизація — процес визначення і застосування єдиних правил з метою впорядкування діяльності в певній галузі.
Статистичний контроль—особливий вид (метод) вибіркового контролю, що грунтується на застосуванні теорії ймовірностей та математичної статистики.
Статут підприємства — певна сукупність правил, що регулюють діяльність підприємства та його взаємовідносини з іншими суб’єктами господарювання. Статут повинен відповідати основним