Політичні обставини утворення ЗУНР. Внутрішня і зовнішня політика, історичне значення ЗУНР.

Внаслідок поразки у війні в жовтні 1918 р. Австро-Угорська імперія почала розпадатися. Західні українці опинилися у становищі, подібному до того, в якому перебували їхні співвітчизники на сході після падіння Російської імперії.

09.11.1918 р. – утворення Державного Секретаріату (14 осіб – з них 8 націонал-демократи )на чолі з Костем Левицьким

–         13.11.1918 р. – проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР.

Внутрішня політика:а) у промисловості. встановлення державного контролю над нафтовидобувними та нафтопереробними підприємствами. б) у аграрному секторі. ліквідація великого землеволодіння. > збереження приватної власності на землю та інші засоби виробництва;> ліси мали перейти у власність держави.в) у фінансовій сфері.> впровадження власної валюти – гривні г) у сфері соціального захисту. закон про 8-годинний робочий день;д) в освітній сфері.> проведено освітню реформу: школи оголошувалися державними, а вчителі – державними службовцями;> відкрито 30 українських середніх шкіл;> дозволено відкривати школи для нацменшин. Загалом внутрішня політика ЗУНР характеризувалася непослідовністю.

Головні завдання зовнішньої політики: 1) існувала гостра потреба в організації центрального апарату зовнішньополітичного відомства та дипломатичних представників за кордоном;2) політика, спрямована на визнання ЗУНР та УНР на міжнародній арені, що означало здобуття прихильності країн Антанти (мирні переговори в Парижі );3) налагодження відносин з найближчими сусідами: ЧСР, Угорщиною, та Румунією;4) діяльність, спрямована на об’єднання з УНР. Це було головним завданням.

1 грудня 1918р. у Фастові ЗУНР та Директорія уклали попередню угоду про об’єднання ЗУНР та УНР. 22.01.1919 р. – офіційне проголошення Акту злуки в Києві (делегацію ЗУНР очолював Л.Бачинський).

>          ЗУНР стала називатися Західна Область УНР;

>          Є. Петрушевич став членом Директорії.

 ІСТОРИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ. Засвідчило споконвічне прагнення українського народу до створення незалежної соборної держави.

Наслідки ЗУНР:

  • На першому місці стало завдання нац держ будівництва;
  • Належна увага приділялася ств боєздатної нац. армії
  • ЗУНР засвідчила прагнення укр. населення до незалежної та соборної Укр д-ви
  • Період існування ЗУНР увійшов в історію як героїчний епізод у боротьбі укр. Народу за незалежність.