«ЧОРНА РАДА»

Запорожці були незадоволені чварами між Тетерею, Золота-ренком і Сомком за гетьманську булаву і не бачили серед них гідного претендента на її отримання. Тому на початку 1663 року на січовій раді козаки вирішили обрати гетьманом України Івана Брюховецького.

Щоб заручитись підтримкою простого люду, запорозьке това­риство розіслало по всій Україні гінців, і ті активно агітували за «народного», «свого» гетьмана, який захищатиме їх інтереси.

Московському уряду була до вподоби зміна українського геть­мана, бо Тетеря їх зовсім не влаштовував через «дружбу» з поля­ками. Знаючи про прихильність запорожців та Брюховецького до Москви, царський уряд усіляко підтримував назріваюче пов­стання козаків проти законного гетьмана Тетері.

17 червня 1663 року відбулася «чорна рада», яка проходила не на Січі, а за московськими воротами Ніжина.

В історії рада 1663 року відома, як ніжинська, або чорна. «Чорною» її назвали тому, що на раду вперше була допущена козацька чернь. Ця рада була однією з найбурхливіших, на якій зчинилася справжня колотнеча.

На раді були присутні від московського уряду князь Вели-когагін, Хлопов, дяк Фомін і деякі інші урядовці. Крім цього, 8 000 московських ратників. З боку українців були присутні козацька старшина (Брюховецький та кілька полковників), сот­ники, запорожці, міщани, єпископ Мифодій та козацька чернь.

Треба сказати, що на «чорній раді», крім Брюховецького, на посаду гетьмана претендували Яків Сомко і Василь Золота-ренко. Московський уряд, боячись можливих заворушень, нака­зав усім старшинам і козакам з’явитись на раду без зброї.

Серед площі встановили стіл і розкішне крісло для москов­ського князя. Неподалік була встановлена царська палатка чорно­го кольору. Саме за нею знаходилось російське озброєне військо.

Вдарили в котли, і козацькі війська почали збиратися в коло. Та супроти наказу князя Великогагіна українці були озброєні. Князь став зачитувати царську грамоту, але, не дослухавши його до кінця, прихильники Івана Брюховецького стали проголо­шувати свого ставленика гетьманом. Вони за давнім козацьким звичаєм почали підкидати угору шапки. Та прихильники Якова Сомка стали відстоювати свого кандидата. Незабаром втрутились і золоторенківці.

Поступово суперечки щодо обрання гетьмана перейшли у справжню бійку. Багато людей було поранено, а деяких до смерті забито. Раду було зірвано.

Наступного дня, як відомо з історичних свідчень, «без зайвих криків і чвар вільними голосами присутніх» було обрано Івана Мартиновича Брюховецького гетьманом (Б. Товстий; 346 сл.)