ПАНІ КРАЛЕВСЬКА

Кралевський провів мене по коридору, відчинив двері і, на мій превеликий подив, завів у простору темну спальню. В кім­наті було справжнє царство квітів: вази, глечики, горщики сто­яли скрізь, а в них — міріади гарних суцвіть, що сяяли в напів­темряві, ніби мінливі коштовності на стінах печери.

На величезному ліжку, серед купи подушок, бовваніла тен­дітна, майже дитяча фігурка. Коли ми підійшли ближче, я по­бачив, що жінка ця стара, як світ. Глибокі зморшки суціль вкривали її тонке, хворобливе обличчя. Але найбільше при­вертало увагу чудове волосся, що густим каскадом спадало на плечі й розсипалося по ліжку. Золотисто-каштанове, з незви­чайним червонястим відтінком, воно мінилось і яскріло пло­менисто, нагадуючи осіннє листя або блискуче зимове хутро лисиці.

—   Мамо,— тихо звернувся до неї Кралевський, сідаючи на стілець коло ліжка.— Мамочко, Джеррі прийшов до вас.

Тендітна жінка підвела прозорі бліді повіки і глянула на мене карими очима, ясними й розумними, мов у птаха. З гли­бин золотистого волосся вона простягла мені тонку, гарну руку в каблучках і пустотливо всміхнулася.

—   Мені вельми приємно, що ти висловив бажання поспілку­ватись зі мною,— сказала вона тихим, хрипкуватим голосом.— В наш час люди мого віку багатьом здаються занудливими.

Спершу мене це дивувало, бо я ввазкав Кралевського дуже старим і ніяк не чекав, що його мати ще жива.

(202 сл.)                                                                    (За Д. Даррелом)