Забруднення ґрунту

Багато хімічних сполук, що потрапляють в атмосферу в результаті роботи підприємств, потім розчиняються в крапельках атмосферної вологи і з опадами випадають у ґрунт. Це гази — оксиди сірки, нітрогену й ін. Більшість з них не просто розчиняються, а утворюють хімічні сполуки з водою, що мають кислотний характер.
Тверді і рідкі сполуки за сухої погоди звичайно осідають безпосередньо у вигляді пилу й аерозолей. Такі забруднення можна спостерігати візуально, наприклад навколо котелень узимку сніг чорніє, покриваючись частинками сажі. Автомобілі, особливо в містах і біля доріг, роблять свій внесок у поповнення ґрунтових забруднень. Це важкі метали, сірчисті й азотисті сполуки.
У суху погоду гази можуть безпосередньо поглинатися ґрунтом, особливо вологим. У такий спосіб у ґрунт потрапляють сірка, мідь, цинк та інші речовини, наявні в забрудненому повітрі.
При систематичному застосуванні високотоксичних пестицидів, особливо в завищених дозах, спостерігається забруднення ними нав-колишнього середовища, що призводить до знищення корисних комах, птахів, риб, звірів, а також отруєння людей безпосередньо пестицидами або продуктами, у яких вони здатні накопичуватися.
Для підвищення врожайності ґрунту знач-ного поширення набули мінеральні добрива, що містять набір основних живильних макро- і мікроелементів.
Терміни, способи внесення і норми витрати мінеральних добрив регламентовані технічними умовами на ці добрива, вони зазначені в інструкції щодо застосування. Недотримання термінів, способів і перевищення норм витрати мінеральних добрив веде до перенасичення ними ґрунту, а значить, і сільськогосподарської продукції, і може завдати шкоди навколишньому середовищу, збільшити ризик захворювання людини.
Особливо небезпечне в цьому відношен­ні передозування азотних добрив (нітратів). Надлишок нітратів в овочах і фрук­тах викликає порушення функції крові як переносника кисню і створює загрозу життю. Нітрати викликають набряк легень, кашель, блювоту, серцеву недостатність.
Нітрати в людському організмі пе­ретворюються на нітрити й утворюють у шлун­ково-кишковому тракті високотоксичні речовини, що уражають печінку і сприяють розвитку злоякісних новоутворень.
Характерні ознаки надлишку нітратів в овочах:
• овочі занадто великого розміру;
• у кавунах прожилки мають неприємний жовтий колір;
• кольорова капуста має сіруватий відтінок;
• білокачанна капуста і картопля в місц­ях розрізу дуже швидко стають сірого кольору.
Для зменшення кількості нітратів в овочах після миття їх необхідно на 10—15 хвилин занурити в холодну воду, зрізавши перед цим шкірку разом із підшкірною м’якоттю. У капусти треба видалити верхні листи, викинути центральну частину і качан, у листових овочів обрізати черешки.
Овочі, що відварюються, треба різати на невеликі шматочки. Треба враховувати, у яких частинах рослин накопичується найбільша кількість нітратів: зовнішні листки і качан (капуста); серцевина (морква); шкірка (кабачки); шкірка і прилягаючий до неї незрілий шар (кавуни, дині); верхня і нижня частини коренеплоду (буряк); стебла, черешки листків (зелень).