Показники та критерії оцінювання персоналу

Для характеристики працівника кількіс­ній оцінці підлягають його професійно-кваліфікаційний рівень (Кп) , ділові якості (Дп) , складність роботи, функцій (Сф) , конкретно досягну­тий результат (Рр) .

Комплексна оцінка конкрет­ного працівника (Ко.п.) здійснює­ться за формулою:

Ко.п. = 0,5 • Кп • Дп + Сф • Рр .

Професійно-кваліфікаційний рівень працівника визначається за зага­льним для всіх категорій персо­налу набором об’єктивних ознак. Такими ознаками є: освіта, стаж роботи за фахом, активність уча­сті в с-мі безперервного підвищення професійної майстерності.

Оцінка ділових якостей робітників здійснюється за найбільш уні­версальними ознаками, що сут­тєво впливають на індивідуальну продуктивність праці, морально-психічний клімат у колективі, а отже, на всю атмосферу трудо­вого процесу і його практичні результати.

Оцінка складності функцій, виконуваних робітниками, проводи­ться за ознаками, урахованими в тарифно-кваліфікаційному довіднику й відображеними в тарифному розряді. Крім цього беруться до уваги й ознаки, що впливають на складність праці робітників.

Для робітників головним нормати­вним документом, що служить для визначення рівня ділових і професійних якостей служить тарифно-кваліфікаційний довідник. Остан­ній використовується для оцінки склад­ності робіт і рівня професіоналі­зму робітника.

Для оцінки спеціалістів і фа­хівців нормативними док-тами виступають: кваліфікаційний – до­відник посадових обов’язків кері­вників і спеціалістів і службовців. І як додаткова інформація особові справи працюючих