Для характеристики працівника кількісній оцінці підлягають його професійно-кваліфікаційний рівень (Кп) , ділові якості (Дп) , складність роботи, функцій (Сф) , конкретно досягнутий результат (Рр) .
Комплексна оцінка конкретного працівника (Ко.п.) здійснюється за формулою:
Ко.п. = 0,5 • Кп • Дп + Сф • Рр .
Професійно-кваліфікаційний рівень працівника визначається за загальним для всіх категорій персоналу набором об’єктивних ознак. Такими ознаками є: освіта, стаж роботи за фахом, активність участі в с-мі безперервного підвищення професійної майстерності.
Оцінка ділових якостей робітників здійснюється за найбільш універсальними ознаками, що суттєво впливають на індивідуальну продуктивність праці, морально-психічний клімат у колективі, а отже, на всю атмосферу трудового процесу і його практичні результати.
Оцінка складності функцій, виконуваних робітниками, проводиться за ознаками, урахованими в тарифно-кваліфікаційному довіднику й відображеними в тарифному розряді. Крім цього беруться до уваги й ознаки, що впливають на складність праці робітників.
Для робітників головним нормативним документом, що служить для визначення рівня ділових і професійних якостей служить тарифно-кваліфікаційний довідник. Останній використовується для оцінки складності робіт і рівня професіоналізму робітника.
Для оцінки спеціалістів і фахівців нормативними док-тами виступають: кваліфікаційний – довідник посадових обов’язків керівників і спеціалістів і службовців. І як додаткова інформація особові справи працюючих